Hoe schrijf je een goede blog?

Waar googelde jij op? Voordat je op dit blogartikel terecht kwam? Op ‘hoe schrijf ik een goede blog’ of iets dergelijks waarschijnlijk? Dan heb je al meteen een deel van het antwoord op je vraag te pakken!

Ken je doelgroep

Als je aan een blogpost begint, moet je namelijk weten wie je doelgroep is en naar welke informatie zij op zoek zijn of met welke vragen zij zitten. Probeer met je blogpost een oplossing te geven voor deze problemen of hun vragen te beantwoorden. Je past dus altijd het onderwerp, maar ook de schrijfstijl aan op je doelgroep. Het onderwerp moet natuurlijk wel passen bij je organisatie en de producten of diensten die je aanbiedt.

Als je niet goed weet op welke informatie mensen zitten te wachten, kan een zoekwoordonderzoek je daarbij helpen.

Doe een zoekwoordonderzoek

Een zoekwoordonderzoek is nuttig om ideeën op te doen voor onderwerpen dus, maar is ook belangrijk voor SEO; om hoger in zoekmachines te belanden. Er zijn diverse handige gratis tools die je hiervoor kunt gebruiken, zoals Answer the PublicUbersuggest en Google Keyword Planner. Ook via Google krijg je suggesties. Begin maar eens met wat woorden te typen in de zoekbalk, dan zie je dat Google deze aanvult met enkele veelgezochte woorden of zinnen.

Je achterhaalt zo op welke informatie mensen zitten te wachten. Daarmee kun je dan een relevante blog schrijven, die ook gevonden wordt. Door veel en relevant te bloggen, kom je namelijk steeds hoger in de zoekresultaten van Google terecht (SEO).

De inhoud van je blogpost

Tot zover het voorbereidende werk. Nu aan de slag met de tekst.

1. Maak een duidelijke structuur

Blogposts hebben net als veel andere soorten artikelen, meestal 3 hoofdelementen: een inleiding, de hoofdtekst en een afsluiting.

Handig is om te beginnen met het maken van tussenkopjes. Die zijn dan de basis van een duidelijke structuur. Zorg ervoor dat de tussenkopjes aanspreken en meteen duidelijk maken waar de tekst eronder over gaat. Ook bullets helpen je de tekst overzichtelijk en scanbaar te maken voor de lezer.

2. Titel en intro: zorg voor een krachtige binnenkomer

Bijna niets zo belangrijk als een krachtige kop. Je wilt de lezer aanspreken en uitnodigen om verder te lezen. Begin dus met een titel die veel zegt over de informatie waar de lezer om zit te springen. Zoals de titel van dit artikel, wat ook goed werkt zijn lijstjes. Bijvoorbeeld 5 tips voor energiezuinig leven of 7 ideeën voor briljante content enz.

Net als de titel nodigt ook het intro uit om verder te lezen. Maak in je intro duidelijk wat het onderwerp is en wat je gaat behandelen. Dat mag best een beetje speels, dus durf vooral creatief te zijn.

3. Voorbeelden en bronnen

Gebruik voorbeelden, cijfers en onderzoeken om beweringen te verduidelijken en de boel te verlevendigen. Je hoeft echt niet alles zelf te verzinnen gelukkig, dus zoek vooral al bestaande informatie.  Als je ergens inspiratie opdoet, benoem dan wel even de bron.

4. Durf te schrappen

Maak niet te lange zinnen. Deel ze liever op in 2 zinnen, dan alles in een zin van 2 regels te zetten. Zorg ook dat de alinea’s niet te lang worden. Dat zorgt voor een betere leesbaarheid. Less is soms echt more.

Merk je dat je de neiging hebt veel tekst te schrijven en wordt de post daardoor een beetje te ‘wollig’ of onoverzichtelijk? Kijk dan wat je kunt schrappen, zonder dat de boodschap verloren gaat. Regelmatig worden er dubbelingen in teksten beschreven in iets andere bewoordingen of met gebruik van veel voorbeelden. Check hier je eigen tekst even op.

Toch nog een kanttekening: maak je blogpost ook zeker niet té kort. Voor zoekmachines kan je het beste een tekst schrijven van minstens 300 woorden. Vanaf 1000 woorden wordt een artikel als verdiepend gezien en is je blog nog waardevoller. Maar maak er geen boekwerk van; maximaal 3000 woorden. 

5. Gebruik een vlotte en actieve schrijfstijl

Er zijn niet veel mensen die graag een juridische tekst lezen en dat is met een reden; niemand houdt van te ingewikkeld taalgebruik. Nou is een juridische tekst wel een extreem voorbeeld, maar ook in een ‘gewone’ tekst zie je nog regelmatig teveel lastige woorden of ingewikkelde zinsconstructies opduiken. Een richtlijn is om te schrijven, zoals je praat (ongeveer dan). Welke woorden je wel en niet gebruikt, hangt af van je doelgroep, want vaktermen kan je bijvoorbeeld wel gebruiken als je doelgroep weet wat het inhoudt.

Nog een hulpmiddel om te zorgen dat je teksten niet te lang en wollig worden, is een actieve schrijfstijl. Dit betekent dat je niet te vaak hulpwerkwoorden gebruikt als kunnen, worden, hebben.

Enkele voorbeelden
Liever niet: Een blogpost met goede tips wordt graag door mensen gelezen.
Maar: Mensen lezen graag blogposts met goede tips.

Niet: Als je deze blogpost hebt gelezen en je gaat beginnen met schrijven, dan kun je de tips meteen toepassen.
Maar bijvoorbeeld: Deze blogpost uitgelezen? Pas de tips dan meteen toe als je start met schrijven.        

6.     Denk ook hieraan: doorlinken, CTA, visuals

  • Wil je dat de lezer nog iets anders doet, dan alleen je blogpost lezen, zet er dan een call-to-action (CTA) in. Wil je dat mensen contact met je opnemen voor vragen of advies, nodig ze daarvoor dan uit in een afsluitende alinea. Andere voorbeelden zijn: het opgeven voor een nieuwsbrief of het contact opnemen.

  • Link in je tekst waar nodig en waar mogelijk door naar andere nuttige informatie. Bijvoorbeeld over onderwerpen waar jij niet uitgebreid op ingaat, maar die je wel even kort noemt.

  • Zoek een relevante afbeelding (of wellicht video) die aanspreekt en je blogpost versterkt.

Niet zo’n geboren blogger?

Bloggen niet echt jouw ding? Ben je zelf niet zo een geboren blogger en kun je wel wat hulp of inspiratie gebruiken? Dan zit je goed bij ContentMaekers. Wij hebben een uitgebreid netwerk aan goede schrijvers die voor je klaarstaan.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bronnen:

https://nl.wix.com/blog/amp/blog-schrijven-handleiding
https://deredactie.nl/tips/zakelijk-bloggen-tip-4-de-ideale-lengte-van-een-blogartikel/
https://www.dutchcowboys.nl/online/stappenplan-hoe-schrijf-je-een-goed-blog

 

Vorige
Vorige

Hoe bepaal je je doelgroep?