Hoe bepaal je je doelgroep?
Welke mensen vinden jouw dienst of product echt interessant, ofwel wat zijn je meest waarschijnlijke kopers? Door hier inzicht in te krijgen, kun je je doelgroep bepalen. Maar hoe doe je dat precies? Waar begin je? De onderstaande stappen helpen je alvast een eind op weg.
Segmenteer
Het klinkt misschien logisch, maar hoe groter je doelgroep, hoe moeilijker en kostbaarder het wordt om deze te bereiken. Het is dus belangrijk om goed te segmenteren. Het segmenteren van de markt is het opdelen van een markt in segmenten, oftewel subdoelgroepen. Een segment is een groep (potentiële) kopers die een aantal kenmerken gemeen hebben. Je kunt bijvoorbeeld segmenteren op geslacht, leeftijd of woonplaats.
Door je doelgroep onder te verdelen in subdoelgroepen wordt het makkelijker om je marketing en communicatie te finetunen voor een bepaalde subgroep.
Voorbeeld
Heb je een dienst ontwikkeld die bedoeld is voor studerende jongeren, dan stel je voor de leeftijd van de doelgroep een onder- en bovengrens in van bijvoorbeeld 17 tot en met 26 jaar.
Datzelfde kan je doen voor locaties. Heb je een winkel in Noord-Holland? Dan richt je je vooral op mensen uit jouw regio en omstreken. Tenzij je er ook een webwinkel bij hebt, dan wordt je doelgroep een stuk groter.
Ter inspiratie enkele kenmerken waarop je kunt segmenteren:
Leeftijd
Geslacht
Land
Provincie of woonplaats
Opleiding(sniveau).
Beroep
Single, getrouwd, samenwonend
Wel of geen kids
Idealen
Inkomen
Hobby’s en interesses
Zorg in ieder geval dat je een duidelijk deel van de markt kiest. En uiteraard een markt, die op zoek is naar jouw product of dienst.
Kruip in de huid van je klant
Okay, natuurlijk niet letterlijk, maar je wilt wel graag zoveel mogelijk vanuit jouw (potentiële) klant denken. Welk probleem heeft jouw klant dat jij kunt oplossen met je product of dienst? Wat vindt je doelgroep belangrijk als ze een product aanschaffen? Via welke media zijn zij bereikbaar? Wat zijn hun interesses?
Heb je al bestaande klanten, dan kun je hen uiteraard om feedback vragen en je leert natuurlijk ook van de vragen die je al eerder van ze kreeg.
Hoe weet je nou wat voor een mensen interesse hebben in een bepaald onderwerp of product? Je hebt meerdere tools die je daarbij kunnen helpen. Zoals Google Analytics of een andere websiteanalysetool, Google Ads of Google zelf, UberSuggest, Answer the public. Met deze tools krijg je inzicht in hoe vaak een bepaald zoekwoord wordt ingetikt, wat voor een mensen dat hebben gedaan en op welke verwante zoekwoorden ze ook nog zochten.
Persona’s
Als je je doelgroep hebt bepaald, dan kan een goede volgende stap zijn persona’s te ontwikkelen. Persona’s zijn denkbeeldige personages die symbool staan voor de gemiddelde persoon in een subdoelgroep. Je geeft je doelgroep zo een gezicht, waardoor het makkelijker is je te verplaatsen in de mensen die je wilt bereiken en je boodschap op hen af te stemmen.
Doelgroep bepaald? Testen maar!
Of je de juiste doelgroep hebt bepaald, weet je alleen als je dat gaat testen. Zet wat campagnes op en kijk of het aanslaat, stel eventueel bij en test weer verder. Net zolang tot je het idee hebt, dat je de juiste groep mensen aanspreekt. Succes!
ContentMaekers aan jouw zijde
Wij bij ContentMaekers weten als geen ander hoe belangrijk het is je doelgroep goed te bepalen en ook hoe lastig dit soms is. Wij hebben veel experts in ons netwerk die je daarbij kunnen helpen.
Neem contact met ons op als je hier eens over wilt sparren.
Bronnen:
https://www.050media.nl/doelgroepen-segmenteren-zo-doe-je-dat
https://www.marketingfacts.nl/berichten/hoe-je-je-klanten-echt-leert-kennen-5-tips/
https://www.marketingschool.nl/doelgroep-bepalen-segmenteren/