5 tips voor een goede call to action

Je ziet ze vast regelmatig op websites; van die knoppen of banners die je oproepen om vooral contact op te nemen of een bestelling te plaatsen. Call to actions (CTA) worden ze ook wel genoemd.

Een CTA roept een bezoeker op tot actie. Zo weet de bezoeker wat je van haar/hem verlangt en dat kan weer bijdragen aan een betere conversie. De hamvraag is: hoe maak je nou een goede call to action?

In 5 stappen naar een goede CTA

Vaak hebben goede call to actions een aantal zaken gemeen. We noemen 5 zaken waarmee je rekening moet houden als je een goede CTA wilt maken:

1.        Contrasterende kleur

Omdat bezoekers meestal binnen een paar seconden besluiten of ze de pagina nuttig vinden, moet je de pagina zo overzichtelijk mogelijk maken. Een goede CTA springt er dan ook uit en heeft een opvallende kleur en vormgeving ten opzichte van de rest van de pagina.

2.        Concreet en prikkelend

Met de CTA probeer je bezoekers te verleiden om iets te doen wat jouw bedrijf iets gaat opleveren, een afspraak, een verkoop of een download. Daarom moet de call to action zo concreet mogelijk zijn en de doelgroep goed aanspreken. Mensen moeten dus meteen weten wat het doel is van de CTA.

Geef daarbij zoveel mogelijk nuttige informatie, zonder dat de CTA te lang wordt.

Je kan bijvoorbeeld een knop maken met ‘Versturen’ om het formulier waarmee je een offerte aanvraagt op te sturen. Beter is, om te melden wat er gebeurt als je het formulier verstuurt: Vraag nu een gratis offerte aan.

3.        Relevant voor de pagina

Zorg dat de call to action relevant is voor de pagina en dat de CTA op een logische plek op de pagina staat.

4.        Eén CTA per pagina

Zet nooit teveel verschillende call to actions op 1 pagina. De bezoeker weet dan namelijk niet meer wat hij moet doen. Bepaal een hoofd-CTA en laat die goed opvallen, deze mag wel op verschillende plekken op de pagina terugkomen.

Heb je nog een andere (iets minder belangrijke) CTA die je echt wilt gebruiken op dezelfde pagina? Maak die dan iets minder opvallend. Bijvoorbeeld met een minder opvallende kleur button of helemaal geen button, maar alleen een link. Tip van ons, zet niet meer dan 2 verschillende CTA’s op een pagina.

5.        CTA testen

Je weet alleen of een CTA goed werkt als je het test. A/-B-testen is daarbij een goed middel, oftewel verschillende versies met hetzelfde doel naast elkaar voor dezelfde doelgroep testen en kijken welke beter werkt. Denk bijvoorbeeld aan het testen van:

  • Verschillende vormen van buttons en banners;

  • Verschillende afbeeldingen in de advertenties of op de website;

  • Verschillende kleuren van de button of in de banners;

  • Positie van de CTA op de pagina;

  • De grootte van de call to action button of banners.

Enkele ideeën voor een call to action tekst:

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief;

  • Lees verder;

  • Neem contact met ons op;

  • Geef je mening;

  • Bekijk de video;

  • Vraag een offerte aan;

  • Koop nu;

  • Plaats in winkelwagen.

Als je bovenstaande tips goed toepast, dan kan een CTA bijdragen aan een hogere conversie (verkoop/actie). Er staat bewust ‘kan bijdragen’, want je hebt natuurlijk meer nodig dan een goede CTA. Het product of dienst die je aanbiedt en de rest van de content op de pagina moeten bijvoorbeeld ook gewoon goed zijn.

Dan nog even onze call to action ;)

We zijn ons ervan bewust dat tips vaak lekker weglezen, maar in de praktijk net wat lastiger zijn om uit te voeren. ContentMaekers brengt je graag in contact met specialisten die je op weg helpen met goede teksten en de juiste call to actions. Neem dus gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bronnen:

https://www.onlinemarketing.triplepro.nl/conversie-artikelen/wat-is-een-call-to-action

https://nl.wikipedia.org/wiki/A/B-test

Vorige
Vorige

Contentmarketing in 5 stappen

Volgende
Volgende

Hoe bepaal je je doelgroep?